Fosfatfria och zeolitfria tvättmedel

Svensktillverkade tvättmedel fria från fosfat och zeolit

Hemlevererat tvättmedel är bekvämt och spar mycket tid. Det finns dock andra stora fördelar man inte alltid tänker på.

Alla Hemtvätts tvättmedel är fosfatfria vilket minskar utsläppen av fosfor som starkt bidrar till övergödningen av sjöar och vattendrag.

Dessutom är de svensktillverkade och innehåller heller inte det omstridda ämnet Zeolit som tillsätts i vissa tvättmedel idag och inte är vattenlösligt.

Moderna, vattensnåla tvättmaskiner har problem med att skölja bort all Zeolit som istället fastnar i kläderna vilket bidrar till ett dammigare inomhusklimat i hemmet.

Detta speciellt om du använder torktumlare.

Visste du att vissa tvättmedelspaket innehåller upp till 30% Zeolit? Titta på ditt tvättmedelspaket hemma så ser du hur mycket just ditt tvättmedel innehåller.

Det forskas just nu hur Zeolitdammet påverkar andningsvägar, ögon- samt allergier. Faktum är att vissa tvättmaskinstillverkare nu rekommenderar att man inte ska använda tvättmedel med Zeolit.

Vi på Havoline använder oss istället av en mjukgörare som heter Silikat. Det är ett ämne utan de negativa egenskaper som Zeolit har och som vi på Havoline anser är bättre ur både miljö- och hälsosynpunkt.

Zeolit-testTesta själv

Glaset till vänster innehåller ett tvättmedel med Zeolit och det till höger innehåller Perfect Alltvätt som är fritt från Zeolit.

Båda glasen innehåller 4 dl varmt vatten som värmts till 60°C. Därefter har tvättmedel rörts ned i glaset som sedan fått stå i 15 minuter.

Som du ser klarar inte vattnet att lösa upp Zeoliten utan det försvinner delvis ut i avloppet men fastnar också i dina kläder och sprids ut i ditt hem via dina kläder när du har dem på dig samt via torktumlaren när du torkar tvätten.

Vi på Hemtvätt rekommenderar tvättmedel utan Zeolit. Hur vill du ha din hemmiljö?

Titta närmare i vår webbutik på vårt sortiment av miljömärkta produkter.